Pitch it gav Optocom och QTech exportstöd

Pitch it! Ett nytt inslag på Elmia Subcontractor där ett företag kan få 250 000 kronor i bidrag inför en kommande exportsatsning.

Pitch it! Ett nytt inslag på Elmia Subcontractor där ett företag kan få 250 000 kronor i bidrag inför en kommande exportsatsning. Ett av företagen som kom igenom nålsögat var QTech i Anderstorp.

– Det svåraste var att få med så mycket som möjligt i presentationen och inte missa något viktigt, sade företagets vd Glenn Wilander efteråt.

Inför både publik och en expertjury berättade Glenn Wilander om hur QTech ska växa utomlands. De har redan börjat lite smått med den norska marknaden och vill vidare till både Finland och Danmark. Det är till denna satsning som tillskottet på upp till 250 000 främst ska användas.

– Det var väldigt skoj att få möjligheten att presentera QTech och hur vi jobbar lokalt för bygdens underleverantörer. Vi har lyckats bra på de fyra år som vi varit i gång och har gått från noll till 35 miljoner i omsättning. Det har gjort att mycket produktion har hamnat här nere och på så sätt skapat tillväxt, säger han.

QTech samarbetar med flera underleverantörer i Gnosjöregionen och kan därmed leverera en helhetslösning till slutkunden. Mindre och entreprenörsdrivna tillverkare kanske inte alltid musklerna att hantera försäljningen på egen hand och det är bland annat här som QTech kommer in i bilden.

– QTech marknadsför regionens underleverantörer och vi går in i projekten tillsammans, säger Glenn Wilander.

Med erfarenhet från Norge vet han hur ett företag ska lyckas med sin exportsatsning.

– Ta konsulthjälp från någon som är sakkunnig, kan området och pratar samma språk. Det är a och o att kunna kulturen, säger han.

Det är Tillväxtverket och Region Jönköping som står för summan på upp till 250 000 kronor. Ett av kraven för att få bidraget är att företaget ska gå in med en lika stor summa. Förutom QTech valde sex andra företag att pitcha sin idé. Ett av dem var Optocomp från Gislaved och precis som QTech fick de gehör för sin idé.

– Vi tycker att det var två bra projekt som var väl genomtänkta. De hade dessutom var sin strategi som vi tyckte om. QTech har jobbat i Norge och det vill de ta vidare till andra länder och Optocomp är väl medvetna om hur de ska använda bidraget efter att ha jobbat i Baltikum. De vill fortsätta den resan och har en klar struktur om hur de ska gå tillväga. Vi kände även att bidraget ger en bra tillväxt både till bolagen och regionen, säger Malin Jönsson, verksamhetsledare på Enterprise Europe Network, EEN, i Jönköpings län.